ترامپ نمیتواند اقدام جدید و موثری علیه ایران انجام دهد
سید کمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفتوگو با اقتصاد معاصر، درباره بازگشت ترامپ به کاخ سفید و تاثیر آن بر تشدید تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران عنوان کرد: اظهار نظر درباره این مساله به دلیل غیرقابل پیشبینی بودن رفتارهای وی امری دشوار است. با توجه به وقایعی که در طول سالهای اخیر در زمان ریاست جمهوری بایدن رخ داده، به نظر میرسد که با آمدن ترامپ به عرصه قدرت، تغییری در رفتار آمریکا با ایران ایجاد نخواهد شد و وی هم راهی را میرود که تاکنون رئیس جمهور دموکرات این کشور طی کرده است.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی درباره آثار تورمی این مساله بر فضای اقتصادی این کشور گفت: این موضوع در ابتدا میتواند بازارهای کشور را با نوسان همراه کند اما در ادامه، اثر منفی آن از اقتصاد ایران کاسته خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: مباحث سیاسی فقط یک چاشنی مقطعی برای تشدید انتظارات تورمی در بازارها، به ویژه بازار ارز است. در صورت مدیریت تحریمها و همچنین حضور فعالانه ایران در سازمانهای بینالمللی بریکس و شانگهای، چاشنیهای سیاسی مانند بازگشت ترامپ به کاخ سفید نمیتواند اقتصاد ایران را با چالش مواجه کند.
سیدعلی تاکید کرد: در حال حاضر نباید اثرگذاری حضور مجدد ترامپ در کاخ سفید را یک اتفاق بسیار بزرگ و سهمگین برای اقتصاد ایران تلقی کرد، زیرا این موضوع نهایتا ۵ الی ۱۰ درصد اقتصاد کشور را دچار نوسان میکند.
راهبردهای جلوگیری از تشدید انتظارات تورمی
این کارشناس درباره حوزه ارز و راهبردهای لازم برای جلوگیری از تشدید انتظارات تورمی بر این بخش گفت: وظیفه کنترل این حوزه تنها بر عهده بانک مرکزی نیست، زیرا مهار این بخش دو وجه دارد که یک وجه آن مربوط به بانک مرکزی و وجه دوم هم بر عهده سایر اعضای تیم اقتصادی دولت، مانند وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه قرار دارد. نظارت بر نحوه بازگشت ارز و تخصیص آن به بخشهای مختلف اقتصاد، وظیفهای است که بانک مرکزی باید آن را به نحو احسن انجام دهد.
افزایش صادرات و رشد منابع ارزی، سدی در مقابل نوسانات انتظارات تورمی
سیدعلی متذکر شد: در طول سالهای اخیر، ایران توانسته با استفاده از روشهای مختلف خنثیسازی، تحریمهای اقتصادی را خنثی و بازارهای صادراتی خود را توسعه و رونق دهد. افزایش صادرات نفت و محصولات غیرنفتی در اینسالها نمونههای عینی از تصدیق این امر محسوب میشوند. در حال حاضر به اذعان مسؤولان وزارت نفت و بانک مرکزی در طول این مدت، صادرات نفت ایران از حجم بالایی برخوردار شده و همین موضوع منابع ارزی چشمگیری را به ارمغان آورد.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه با چه روش یا سیاستی میتوان انتظارات تورمی مردم از وقایع سیاسی را کاهش دهیم، گفت: مردم نگران ارزش نقدینگی، معیشت و سفره خود هستند. بنابراین زمانی که انتظارات تورمی بر اقتصاد کشور تحمیل میشود، آنها برای رفع این نگرانی، سعی میکنند با هجوم به سمت بازارهای غیرمولد مانند ارز و طلا، از کاهش ارزش سرمایه خود جلوگیری کنند.
وی تاکید کرد: تیم اقتصادی دولت در چنین شرایطی میتواند با فروش اوراق و نزدیک کردن نرخ سود سپردههای بانکی به نرخ تورم، مانع از هدایت نقدینگی آنها به سمت بازارهای غیرمولد شود. جذاب کردن بخش تولید برای سرمایهگذاران میانی از دیگر مواردی بوده که دولت میتواند با تکیه بر آن، انتظارات تورمی ایجاد شده بر جامعه را کنترل کند.
ذینفعان اصلی ترامپهراسی چه کسانی هستند؟
سیدعلی همچنین در ادامه پیرامون برخی اقدامات صورت گرفته برای تشدید ترامپهراسی در محیط اقتصاد ایران هم گفت: در این زمینه دو جریان به دنبال آن هستند که حضور ترامپ در کاخ سفید و همچنین تشدید تحریمها علیه ایران برجسته شود. گروه نخست افرادی هستند که از نظر سیاسی و اقتصادی همواره مخالف دولت بوده و بر این باورند که توافق با آمریکا مهمترین راه برای حل تمامی مسائل است.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی تاکید کرد: جدای از این گروه، جریان دومی که به دنبال برجسته شدن ترامپهراسی در اقتصاد ایران هستند، در واقع متشکل از افراد سفتهبازی بوده که منافع خود را در التهاب بازارها و تشدید انتظارات تورمی میبینند. این افراد سعی میکنند با دامن زدن به حضور ترامپ در کاخ سفید، اقتصاد کشور، به ویژه بازارهای غیرمولد را دچار تلاطم کنند.
وی در پایان تصریح کرد: در حال حاضر تمام ظرفیتهای تحریمی آمریکا علیه ایران فعال شده و این کشور چه در زمان بایدن و چه حتی اکنون با بازگشت ترامپ، نمیتواند اقدام جدید و موثری را علیه ایران اعمال کند، زیرا تمامی بخشهای اقتصاد کشورمان تحت شدیدترین تحریمها قرار دارد.